bip.gov.pl
RSS
A A A K
SmodBIP

WŁOŚNIE- BADANIE MIĘSA

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Legnicy informuje, że od dnia 29 października 2014 r. możliwe jest wykonanie badania mięsa od świń, świniodzików i dzików na obecność włośni metodą wytrawiania w Terenowej Pracowni Wytrawiania Włośni przy Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w Legnicy z siedzibą w Ziemnicach.
Przyjmowanie próbek: od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30 - 15.00.

Próbki do badania na włośnie:
- u świń pobiera się kilka próbek każda wielkości orzecha laskowego z obu filarów mięśni przepony
- u dzików 6 próbek mięsa – mięśnie z obu filarów przepony, mięśni żuchwowych, mięśni przedramienia, mięśni międzyżebrowych i mięśni języka.

Do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii w Legnicy należy dostarczyć próbę o wadze min. 100g.


Jeżeli nie można pobrać próbek z tych mięśni, należy pobrać je z mięśni dostępnych, minimum z 4 różnych miejsc.

Próbki powinny być dostarczone do badania:
1) niezwłocznie po dokonaniu uboju, nie później niż 24 godziny od terminu uboju zwierzęcia z którego tuszy próbki zostały pobrane;
2) niezwłocznie po dokonaniu odstrzału nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału.
3) próbki powinny być przechowywane i transportowane w warunkach zapobiegających rozkładowi gnilnemu mięsa, przy czym próbki nie mogą być mrożone.



Opublikował: Barbara Małecka-Salwach
Publikacja dnia: 01.03.2023
Podpisał: Administrator Administrator
Dokument z dnia: 30.10.2014
Dokument oglądany razy: 34 548