Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Legnicy

WŁOŚNIE- BADANIE MIĘSA

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Legnicy informuje, że możliwe jest wykonanie badania mięsa na obecność włośni metodą wytrawiania w Terenowej Pracowni Wytrawiania Włośni przy Powiatowym
Inspektoracie Weterynarii w Legnicy z siedzibą w Ziemnicach
.

Przyjmowanie próbek: od poniedziałku do piątku w godzinach 7.30 – 15.00.

 
 

SPOSÓB POBIERANIA
PRÓBEK DO BADANIA MIĘSA NA OBECNOŚĆ WŁOŚNI

1. Próbkę mięsa do badania na obecność włośni pobiera się z mięśni zwierząt z gatunków wrażliwych na
zarażenie włośniem w miejscach predylekcyjnych.

2. Próbka nie powinna zwierać powięzi, tkanki łącznej i tkanki tłuszczowej.

3. Miejsca predylekcyjne u zwierząt, z których pobiera się próbki, są określone w tabeli.

Lp.

Gatunek
zwierzęcia

Miejsca
predylekcyjne

1

Świnia

filary
przepony,

mięśnie
żwacza

2

Dzik

filary
przepony,

mięśnie
przedramienia,

język

3

Zwierzęta
łowne z gatunków wrażliwych na zarażenie włośniem, inne niż dziki

filary
przepony,

mięśnie
żwacza,

mięśnie
okołojęzykowe,

język,

mięśnie
zginaczy palców

4

Nutria

filary
przepony,

mięśnie
żwacza,

mięśnie
okołojęzykowe,

język

4. Masa pobranej próbki niezależnie od wielkości zwierzęcia i gatunku zwierzęcia, z którego ją pobrano, wynosi minimum 100 g.

5. Próbkę pobiera się z jednego z mięśni w miejscach predylekcyjnych, uwzględniając kolejność miejsc
predylekcyjnych określoną w powyższej tabeli. W przypadku braku odpowiedniej ilości tkanki mięśniowej w pierwszym z miejsc predylekcyjnych próbkę pobiera się z kolejnych miejsc predylekcyjnych wymienionych w tej tabeli.

6. W przypadku gdy niemożliwe jest pobranie próbki z mięśni w miejscach predylekcyjnych, próbkę pobiera się z:

1) mięśni części żebrowej lub części mostkowej przepony, mięśni szczęki, języka lub mięśni brzucha albo gdy wymienione mięśnie są niedostępne, innych mięśni – w przypadku świń;

2) innych mięśni – w przypadku gatunków zwierząt innych niż świnie.

ZASADY
DOSTARCZANIA PRÓBEK MIĘSA DO PRACOWNI BADANIA MIĘSA NA OBECNOŚĆ WŁOŚNI

1. Próbki mięsa dostarcza się do pracowni badania mięsa na obecność włośni niezwłocznie po dokonaniu:

1) uboju, jednak nie później niż 24 godziny od poddania ubojowi zwierzęcia, z którego tuszy próbki zostały pobrane;

2) odstrzału, jednak nie później niż 48 godzin od dokonania odstrzału.

2. Do próbek mięsa pobranych od dzików odstrzelonych na obszarach podlegających ograniczeniom, nakazom i zakazom w związku ze zwalczaniem afrykańskiego pomoru świń (ASF), które po odstrzale zostały skierowane do chłodni, nie stosuje się terminu wskazanego w ust. 1 pkt 2.

3. Próbki przechowuje się i transportuje w warunkach zapobiegających rozkładowi gnilnemu mięsa, przy czym próbek nie mrozi się.

4. Dostarczający próbki mięsa przekazuje informacje o:

1) imieniu i nazwisku oraz adresie posiadacza mięsa;

2) miejscu i terminie uboju albo odstrzału zwierzęcia;

3) gatunku zwierzęcia, z którego pobrano próbkę do badania, i numerze identyfikacyjnym tego zwierzęcia, jeżeli z przepisów o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt wynika obowiązek oznakowania zwierzęcia, a w przypadku próbek pobranych od świń – o numerze siedziby stada;

      4) wieku zwierzęcia;

      5) miejscu, z którego próbki zostały pobrane do badania.

Skip to content